Den Bossche bollen wandeling

Ik had in de middag een afspraak in de buurt van Den Bosch, dan plan je er natuurlijk een wandeling bij. Niet te lang en na afloop merkte ik dat dit ook niet heel strak was want je kunt nergens even kijken, tijd voor nemen of rustig een foto maken.
Ondanks dat was het een fijne wandeling en ga ik zeker nog een keer terug om meer van het oude centrum te zien.

Voor deze korte dag had ik gekozen voor de Groene Wissel wandeling van ca. 10 km. Als ik het station uitloop kom ik zoals vele direct langs “de” Bossche bollen maker van Den Bosch. Voornemen is om daar straks te stoppen om hiermee de thuisblijvers te verblijden (helaas lukte dat niet want ze hingen met de benen buiten en ik had nog maar 25 minuten voor de trein ging, verkeerd voornemen zo aan het begin van het jaar).

Op weg naar het Citadel

Ook Den Bosch is omgeven en verbonden met en door water. Ik passeer dan ook direct de eerste brug met de tekst “van kanaal naar park”. Dat klopt, als ik de brug over ben ligt het Citadel voor mij. Een verdedigingswerk met 4 wybertjes achtige punten. Ik loop door de poort en begeef me even terug in de tijd met een nieuwe tijdse muur waar een informatiecentrum gevestigd is. Het citadel is omgeven door water. Hier zijn dan ook watersportverenigingen te vinden en om verder te komen bewandel ik verschillende trappen.

Door een oude wijk loop ik richting de IJzeren vrouw ofwel het Prins Hendrikpark. Hier loop je tijdens deze wandeling een kort deel over vlonders langs het water af, je verlaat het park relatief snel. Als je het park verlaat, het water oversteekt loop je langs een oude watertoren waar nu een horecalocatie in gevestigd is.

Zuid-Willemsvaart

Bij de Hekellaan kom je langs het Bastion monument “Sint-Anthonie”. Dit monument staat voor de stormaanval op 24 oktober 1944 toen soldaten van the Royal Welsh Fuseliers bij Sluis Nul de Zuid-Willemsvaart over wisten te steken. Een dag later werd naast de sluisdeur een Baileybrug gebouwd, hierdoor hebben de soldaten Den Bosch kunnen bevrijden.
Na dit monument wandel je langs een park, door een woonwijk naar Het Bossche Broek.

Een drassige wandeling wordt dat. De bedenker van deze route neemt niet het standaard pad maar maakt gebruik van de kleine, soms onzichtbare paadjes wat de wandeling zo leuk maakt.

Middels borden wordt er kenbaar gemaakt dat er veel aan de natuur wordt gewerkt. Dit alles om sommige dieren te behouden, meer ruimte te geven of om weer terug te winnen. Na de drassige grond wandel je een hele lange tijd over een metalen vlonder.

Volgens de info is deze wandeling geschikt voor honden maar het eerste wat ik me daar bedenk. Dit is echt hond onvriendelijk. Tijdens de wandeling over de vlonder zie je de Sint-Jan Kathedraal al van verre.
Van de harde vlonder loop je over een pad welke uit heel erg los zand bestaat, dat laatste groene stuk is dan ook zwaarder dan de rest van de wandeling.

Via de Zuidwal kom je terug in het centrum waar je langs het verzetsmonument en het Oeteldonks Carnavalsmuseum komt.  In de smalle straatjes zijn van oudsher arbeidershuisjes met leuke kleine stenen met een kort verhaal erin.

Terug de stad in

De Sint-Jan Kathedraal is één van de laatste highlights voor die dag.
Ik ben even naar binnen gelopen maar het is zo groot, daar was de tijd te kort voor. Ik heb mijn wandeling naar het station vervolgd om te besluiten dat ik hier zeker nog een keer terug komen.

Getagd , , , , , , , , , .