Wandelen in Helenaveen

Deze wandeling haal ik 2 dingen door elkaar, Trage Tocht en de Groene Wissel van Helenaveen. Eigenlijk scheelt het niks op een klein lusje na maar als je navigeert op je telefoon met de route van de Groene Wissel en je hebt thuis de routebeschrijving van de Trage Tocht geprint gaat het ergens niet helemaal goed.

Het begint al bij het startpunt. De Trage Tocht start in het bos bij de Deurnsche Peel en Mariapeel wat wordt verzorgd door Natuurmonumenten. De Groene Wissel start in het “centrum” van Helenaveen.

Mijn route start dus in het bos. Direct na de start ga je het natuurgebied in, honden aan de lijn en afstand houden van de dieren is de altijd terugkomende bebording. Als ik door het klaphekje ben wandel ik langs een grote schaapskooi. Ik ben nog aan het oriënteren wat ik allemaal te zien krijg in deze natuurlijke omgeving als ik een  kudde land geiten tegen kom. Ze hebben vele verschillende kleuren en wat een hoornen hebben ze. De dieren houden afstand en kijken alleen maar. Ik houd dan ook zoals gevraagd gepaste afstand. Ik kijk en fotografeer alleen maar, ze vinden het wel goed dat ik er langs loop.   

Als ik deze wandeling maak is de hemel blauw met witte wolken wolkjes. Zo boven de groene omgeving is het net een ansichtkaart waar ik de hele tijd in mag rond wandelen.

Deze wandeling gaat door het natuurgebied Mariaveen en Mariapeel. Het is inderdaad een echt veengebied. Grote vlaktes met heideachtige begroeiing en vele kleine en grotere wateren. In het allergrootste water zie je mooie rijen met een soort struiken.
Het is stil in het gebied, ik kan dan ook genieten van het harde kikker gekwaak. Als ik een plekje zoek om te kijken of ik ze kan zien zie ik een paar kikkers die het druk hebben met elkaar. Ze kwaken met opgeblazen wangen tegen elkaar en misschien ook wel tegen mij.

Dan verlaat ik dit gebied om verder te wandelen langs de Helenavaart naar het Broemeerbos. Wat een verschil in natuur. Van een voor mijn gevoel best droge omgeving van de heide en de peel loop je een natte omgeving in die helemaal niet meer lijkt op het peellandschap.

Je loopt langs een dichtbegroeide vijver waar je af en toe iets van kunt zien. Hier zie ik vooral veel waterplanten. Dit is een echt struinpad. Ook loop je vaak over paden met een karrenspoor.

Hier ga ik dus weer even de fout in voor wat betreft de Groene Wissel. Ik volg de routeomschrijving die ik heb geprint dus ik mis een lus van de Groene Wissel in het Broemeerbos.
Dan loop ik Helenaveen in, het eindpunt van de Groene Wissel maar niet van de Trage Tocht. Ik ga nog de start van de Groene Wissel wandelen nu.

In Helenaveen wandel ik eerst langs de katholieke kerk. Hier kan ik helaas weinig van zien omdat er een grote tent voor staat vanwege een festiviteit die er zal gaan plaatsvinden. Na de 2 horecalocaties wandel ik langs de protestantenkerk weer verder langs de Helenavaart naar de plek waar mijn auto geparkeerd staat.

Een heerlijke wandeling met veel verschillende soorten natuur. Water, vennen, mooie wolken, geiten, kwakende kikkers en zoemende bijen. Was het nu de Trage Tocht of de Groene Wissel. Geen idee, ze lijken erg veel op elkaar.

Weetjes
Deze wandelen in Helenaveen kun je hier downloaden
Kijk hier voor nog meer door mij gewandelde Trage Tocht wandelingen en hier voor nog meer Groene Wissels

Getagd , , , , .