Groene Wissel wandeling in Roermond

Ik ga met de trein naar Roermond om vanaf daar te starten aan een korte stadse Groene Wissel wandeling. Je start echt midden in het centrum maar voor je het weet loop je in het groen, of zoals ik, in het wit. Het groene was voorzien van een wit laagje sneeuw.

Bij het kasteel in de wei zie ik Schotse Hooglanders, zij vinden mij volgens mij net zo leuk als ik hen. De grootste van de kudde is een beetje geïrriteerd als ik te dichtbij kom en ik wilde alleen maar een foto maken.

Ik wandel door natuurpark Hattem. Als je terug wandelt richting het centrum loop je aan de andere kant van kasteel Hattem waar twee gedenk plekken zijn. Als eerste kom je het Nationaal Monument voor Vredesoperaties tegen. Dit is een globe in het water met eeuwig vuur.

Als je verder loopt kom je bij het Nationaal Indië Monument 1945-1962. Hier staan zuilen met allemaal namen van de overledenen uit die periode.

De Roer is een uitmonding van de Maas en die gaat, zoals de naam ook zegt door Roermond. Je komt deze dan ook tijdens de wandeling vaak tegen. Soms iets breder, dan ondiep maar telkens kronkelend door de mooie natuur.

Onderweg kwam ik ook nog Pieterpad bordjes tegen. In een eerdere wandeling vertelde iemand me dat het Pieterpad vroeger door Roermond ging en niet zoals nu er omheen. Wij vonden het al jammer dat we Roermond niet hebben gezien tijdens onze wandeling. Nu zag ik de wegwijzers wat wijst op de oude route door Roermond.

Na deze monumenten en kasteel Hattem ga je verder de natuur in. Het witte laagje, de kale bomen en het kabbelende water zorgt ervoor dat je af en toe het idee hebt dat je in een filmset wandelt waar duistere scenes worden opgenomen.
Dat beeld komt telkens terug, ik probeer het op beeld vast te leggen maar het gevoel erin krijgen is moeilijk.

Als ik weer bijna in het centrum ben zie ik een afgebroken oude ruïne van een kerk. Deze is voor een deel bewaard en voorzien van een stalen frame in de vorm van de kerk.

Ik maak een korte omweg naar de Kathedrale kerk St. Christoffel. Deze is niet in de route opgenomen maar wil ik zeker niet missen. Roermond is één van de steden die bij de St. Jacobsroute hoort. Dit is ook zichtbaar in de stad, je ziet de bordjes van de pelgrimsroute op verschillende plaatsen.
Ik had vooraf gelezen dat de kerk de moeite waard is om van binnen te zien. In de muur is een armreliek te zien. Als ik naar binnen ga wordt ik vriendelijk  te woord gestaan en zijn de vrijwilligers graag bereid het één en ander uit te leggen. Je voelt je er zeer welkom.

Ik ben niet gelovig maar elke kerk heeft een aantrekkingskracht op mij. Ik wordt er altijd stil en rustig van.

Verder het centrum is kom ik nog enkele beelden tegen. Één van de beelden is van voor een heks en van achter een mooie dame, hoezo 2 gezichten.
Na een lekkere kop koffie met vlaai loop ik terug naar het station om deze wandeling met ruim 10 kilometer op de teller af te sluiten.

Getagd , , , , , , .