Wandelen door het Jaomerdal

Jaomerdal is dialect, volgens Wikipedia heet het “Jammerdal of Jammerdaal”. Het is van oorsprong een zanderig en heuvelachtig gebied. In dit gebied werd vanaf de 18e eeuw tot in de jaren dertig van de vorige eeuw ontgonnen om er klei en grind te winnen. Zo ontstonden er plassen waar tegenwoordig veel leven in en rondom aanwezig is.  Het bos van het Jaomerdal bestaat veelal uit een droog eikenbos en een vochtig elzenbroekbos.

Jaomerdal
Veel mooie kleuren bij een stralende zon

Jammeren

De naam van het gebied dankt men aan de verschillende Keltische grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd. Volgens de verhalen “jammeren” de geesten uit die tijd in het gebied. Zelf denk ik dat het meer de bomen zijn die mooie winderige geluiden maken maar dat zal wel mijn nuchterheid zijn.

Jaomerdal
Van afstand leek het wel een Hunebed

Tijdens de wandeling in het Jaomerdal kwam ik een berg bomen tegen. Van afstand, en in mijn eerste oogopslag leek het net een Hunebed.

Zonnige dag in de herfst

Deze wandeling heb ik voor het gemaakt op een mooie dag met een zomers gevoel in de herfst.  Het was fris en toch was de warmte voelbaar en de herfstkleuren en paddenstoelen waren overal zichtbaar.

Je ziet bijna overal waar je loopt water, dat is zo rustgevend en sfeervol. Soms loop je bijna gelijk aan het water en soms kijk je er vanaf grote hoogte op en overheen. Een zonnetje door de bomen geeft zeer mooie maar ook aparte plaatjes. Dat soort momenten wil je graag op beeld vastleggen maar sommige beelden kun je alleen in je eigen hoofd vastleggen. De diepte die je ziet is moeilijk weer te geven.
Onderweg wijk ik even van het pad af omdat ik dan iets moois zie. Je komt kleine watertjes tegen die iets dieper liggen en bereikbaar zijn via “trapjes”.

Er is een moment midden in het bos dat ik me echt helemaal alleen voel. Armen weids spreid en denk “wauw, wat een genot om te wandelen”.

Jaomerdal
Veel diepte in het wandelgebied

Tijdens de wandeling loop je ook een tijd over een zeer open vlakte, een wat saaier gedeelte. Bij dat stuk luister ik lekker naar de muziek en zet ik de gedachte op wat anders.

Abdij Ulingheide

Na het “saaiere” gedeelte kom je bij “Abdij Ulingheide”, de abdij is een kloostercomplex uit 1884. Hier kun je een pauze inlassen en genieten van een abdijpilsje (of iets anders lekkers).

Aan het eind van de route zie je een groot water welke aan restaurant de Bovenste molen ligt. Hier heb ik de tijd genomen om even lekker te gaan zitten, tijd te nemen om naar de rust te kijken en te genieten van de eenden en zwanen die voorbij kwamen.

Jaomerdal
Uitzicht naar restaurant “de Bovenste Molen”

Kijk hier een wandeling over de Groote Heide in Venlo

Jaomerdal
Wandelpin: Ga je mee verdwalen?…Ik weet de weg

Getagd , , , , , , , .