Wandelen vanaf Schin op Geul

Via de facebookgroep wandel1000km kwam ik in contact met Gemma. We hadden afgesproken samen te gaan wandelen in de buurt van Schin op Geul. Vaak zoek ik mijn wandelingen op de wandelzoekpagina. Hier kon ik helaas niets vinden ik kwam na wat google uit op een leuke wandeling van wandelgidszuidlimburg. Deze wandeling begint in Valkenburg en komt lang Schin op Geul.

Bij Schin op Geul hebben we afgesproken om niet in de toeristische drukte terecht te komen. We spreken af de harde paden en toeristische delen te vermijden, het is 1 mei dus een vrije dag in Duitsland waardoor het topdrukte is in de toeristische delen van Zuid-Limburg.

Ik reis vanuit Venlo naar Roermond, Maastricht naar Schin op Geul met de trein. Op het station van Maastricht zie ik een trein met rommelige graffity er op. Dat zie je niet vaak meer op de Nederlandse treinen.

Op station Schin op Geul stap ik uit. Wat een mooi station is dat. Later hoor ik dat het station tot één van de mooiste stations van Nederland is benoemd, ik kan me dat helemaal voorstellen. Het is druk op het station wat me verbaasd. Als ik ga kijken wat iedereen aan het bekijken is zie ik dat er een stoomtrein stopt op het station. De stoomtrein heb ik niet gezien, die komt maar beperkt en op vaste momenten. Wellicht zoek ik dat later nog een keer uit.

Vanaf het station gaan we snel de natuur in. Gemma weet de weg dus mijn  GPS laat ik met rust. Al snel zie ik vooral veel groen, mooie weilanden, luie koeien en leuke draaihekjes. Ik heb soms even het idee dat de tijd heeft stilgestaan.

We wandelen door het weiland, langs de makke schapen naar Wijlre. Hier staat de Brand Bierbrouwerij maar ook één van de weinige watermolens met 2 wielen. De molen is nog in gebruik. Het wekt zijn eigen energie op waardoor het zelf zorgend is wat betreft energie.

Als we verder lopen komen we langs typische witte huizen. De stijl doet mij aan Oostenrijk denken. Ook passeren we kasteel Wijlre. We passeren het aan de achterkant. Het ziet er mooi onderhouden uit en omdat de bomen nog niet helemaal groen zijn zien we ook verschillende kunstwerken.

Dan gaan we aan een klim op de Keutenberg beginnen. Het is een flinke klim. Aan het eind van de klim draai ik me om om te zien wat we beklommen zijn, wat we achter ons laten en zie ik een (helaas een beetje mistig) prachtig uitzicht. Terug naar beneden wandelen we over trapjes en langs het Orchideeëntuin Gerendal.
Later lees ik op internet dat deze die dag is open gegaan. Misschien een andere keer.

Door de bossen, de weilanden en de heuvels komen we langs kasteel Oud Valkenburg. Als ik daar de “oprijlaan” op wandel zie ik alleen maar auto’s. Zo jammer, het laantje is leuk en karakteristiek met mooie knotwilgen maar die auto’s zijn me een doorn in het oog. Maak er zelfs geen foto van.

Als we voorbij het kasteel zijn lopen we langs de Geul terug naar Schin op Geul. Nog even samen op het terras met een kop koffie al kijkend naar de Sint-Mauritiuskerk. Op het terras geef ik mijn wandelpin. We lopen terug naar het station waar we afspreken om in het najaar zeker nog een keer te gaan wandelen.

Deze wandeling heeft mij fijne, weer hele andere gesprekken gegeven. Fijn om te merken dat de persoonlijkheid van iemand anders steeds weer andere gesprekken en inzichten geeft.

Mag ik ook een keer met jou mee wandelen? Wil jij mijn wandelpin ontvangen? Laat een berichtje achter op Facebook of via mail wandelpin@gmail.com

Getagd , , , , , , , , , .